


Constructii | Montaj | Reparatii
De ce o casa din LEMN ?
Lemnul, datorita multiplelor avantaje pe care le prezinta din punct de vedere tehnic si constructiv, a constituit de-a lungul timpului, si constituie si astazi, unul dintre principalele materiale de constructie.
Construcţia unei case pe structură de lemn este una dintre cele mai folosite tehnici de construcţii din lume. În Statele Unite, 90% din casele de locuit sunt din lemn, in tarile Scandinave peste 70%. Guvernele statelor europene încurajează puternic folosirea materialelor ecologice ( care au suferit putine transformari in procesul de productie si montaj fata de starea lor naturala). Guvernul Frantei incurajeza casele din lemn care au un regim de impozitare scazut.
Pretul de cost al unei case din lemn este considerabil mai mic decat al solutiilor considerate traditionale, pentru cel putin aceleasi conditii de calitate si confort.
- Lemnul si energia
Construirea în lemn permite realizarea unei importante economii de energie. Pentru prelucrarea lemnului se folosesc mult mai putine resurse energetice decât pentru prelucrarea altor materiale de constructii: de 4 ori mai putine decât pentru beton sau de 24 de ori mai putine decât pentru otel.Lemnul este de 6 ori mai izolant decat caramida si de 15 ori mai izolant decât betonul, costurile in exploatare reducandu-se cu cel putin 30% fata de constructiile clasice.Coeficientul de conductivitate termica al unui perete tip ‘‘sandwich’’ executat de societatea noastra pe structura de lemn, termoizolatie intre montantii de lemn ai peretilor cu vata minerala grosime 150mm, folie antivapori, placare interioara cu gips-carton montat pe structura metalica, placare exterioara cu OSB si termosistem cu polistiren 100mm este sub 0.20W/m²K.Comparativ, un perete din beton, pentru a atinge aceleasi caracteristici de izolare termica ar trebui sa aiba o grosime de peste 2,5 metri!
- Confortul lemnului
O constructie din lemn îmbunatateste confortul persoanelor care locuiesc în ea, datorita faptului ca peretii nu sunt reci si umezi. La construirea unei case traditionale se foloseste apa, iar peretii unei astfel de constructii se usuca în 10-24 luni. In plus, construind din lemn, se castiga în jur de 5-7 % din suprafata utila în raport cu o constructie din zidarie sau beton.
- Rezistenta la cutremur
Principiul de transmitere al greutatii este acelasi cu al structurilor in cadre, cu diferenta ca materialul folosit este lemnul, care este mult mai elastic comparativ cu materialele de constructii clasice. Acest fapt, impreuna cu greutatea proprie redusa permite constructiilor executate pe structura de lemn sa reziste la seisme cu magnitudinea de peste 8 grade pe scara Richter.
- Performantele logistice ale lemnului
Casele din lemn framing se caracterizeaza prin pre-fabricare în fabrica (structura, sarpanta, plansee, etc), ceea ce determina reducerea duratei executiei (ex. o constructie avand suprafata desfasurata de 140mp se realizeaza si se preda la cheie in max. 120 zile).
- Trainicia unei constructii din lemn
Trainicia unei constructii din lemn nu mai este de demonstrat. Anumite case din lemn sau ferme de acoperis dateaza din secolul al XI-lea, ele exista si acum, sunt exemple graitoare.